De voordelen van MotorClean

Welke voordelen heeft MotorClean van CleanMyBike ten opzichte van bijvoorbeeld Dasty?
Je leest hier op welke manier je je motor het beste schoon krijgt en met welke spullen je dit voor elkaar krijgt!

Crossmotor schoonmaken met Dasty?

Een ontvetter die veel gebruikt wordt voor het reinigen van crossmotoren is Dasty. Dit product is voordelig in aanschaf maar blijkt achteraf duurkoop te zijn. De stoffen in de gele prijsvechter van de Wibra bijten het vuil van je motor af. Dit “bijten” wordt veroorzaakt door een zure samenstelling van de vloeistof.

Niet alle schoonmaakproducten zijn voor elke vervuiling en ondergrond geschikt. Wij hebben gekeken naar de toepassing van ontvetters, reinigers en shampoos en zijn er achter gekomen dat er vaak een verkeerde reiniger op de verkeerde plek gebruikt wordt. Hoe weet je welk product bij jou past?

De pH-waarden vertellen je meer over het product

Of een reinigingsmiddel zuur, neutraal of alkalisch wordt genoemd, is afhankelijk van de pH-waarde. Hoe en waar een reinigingsmiddel kan worden toegepast, hangt onder meer af van deze pH-waarde. De pH-waarde is een uitdrukking van de zuurgraad in de stof.

Waar MotorClean sterk basisch is, is Dasty een tegenhanger. De pH waarde van water ligt rond de 7, lager dan 7 betekend een hoog zuurgehalte en hoger dan 7 betekent basisch, ook wel alkalisch genoemd.
Nu willen wij hier geen technisch hoogstaand verhaaltje ophangen om het een en ander duidelijk te maken, maar toch laten wij jou dit even zien:

CleanMyBike pH-waarden MotorClean

In bovenstaande afbeelding is te zien dat de waarden tussen ontvetters onderling uiteen lopen. MotorClean (14) en Dasty (11) verschillen dus van zuurgraad. Allesreinigers hebben altijd een Ph-waarde van 7, deze zijn pH-neutraal. Alle reinigers vanaf 6.9 en lager behoren tot de zuren. Vanaf een Ph-waarde van 7.1 en hoger behoren ze tot de ontvetters.

Met een zure reiniger kun je o.a. kalk en roest verwijderen, dit vindt je (als het goed is) niet terug op jouw bike. Met een basische reiniger kun je juist ontvetten, dat is wat we willen! Vetten zijn in de basis zuur en hebben daarom een alkalische tegenhanger nodig om de vervuiling te verwijderen. Hoe alkalischer de reiniger, des te beter/sneller het vet oplost. MotorClean heeft een alkalische waarde van 14 en is dus een sterke tegenhanger van vet.

Een ontvetter met een pH-waarde van 13 ontvet beter dan een product met een pH-waarde van 9.
Maar wat doet dat precies met het materiaal?

Invloed op het materiaal

Voor het verwijderen van vet en vuil worden dus vaak alkalische middelen gebruikt. Deze middelen gaan een reactie aan met de verontreiniging, waardoor deze stof oplost of verandert. Helaas wordt niet alleen de verontreiniging (zand en vet) hierdoor aangetast. Het materiaal van je motor (plastic, rubber en metaal) wordt ook aangetast door het product.

Dat is bij Dasty sterk het geval door haar ammoniak basis. Doordat het keer op keer aangebracht wordt op het oppervlak van je bike, tast dit de materialen steeds verder aan. Het blijven gebruiken van Dasty wordt dus sterk afgeraden door verschillende onderdelenleveranciers en producenten van bijvoorbeeld stickersets. “Het is als het strooien van zout in open wonden!”

Door het gebruik van deze onjuiste ontvetters op je bike:
– Verliest je stickerset en plastic haar glans
– Drogen rubberen keerringen en afdichtringen uit
– Vindt er een langzame chemische reactie plaats (roestvorming)
– Zijn slijtagedelen sneller aan vervanging toe

De oplossing is MotorClean

De ongewenste bijwerkingen van Dasty, en andere merken ontvetters, brengt ons bij de oplossing!
MotorClean. Dit product is prijstechnisch voordeliger dan het voorgenoemde. Een litertje Dasty kost €1,99 bij de Wibra.
Een snel rekensommetje leert ons dat MotorClean:

5 Liter concentraat (€42.99) x 8 liter water = 40 Liter gebruiksklaar product, €43 kost. Zo kom je op iets meer dan €1,- per liter, dit is de helft goedkoper en je houdt je materiaal langer heel!