CleanMyBike.nl - MessageBox

Goedkoop jouw motor schoonmaken? Alles over het wassen van jouw motor

Het schoonmaken van jouw motor zorgt er niet alleen voor dat hij er weer blinkend bijstaat, maar voorkomt ook onnodige onderhoudskosten en draagt bij aan het behoud van de waarde van de motor. Na dag crossen of een heerlijk weekend weg is jouw motor waarschijnlijk ook wel weer toe aan een goede poetsbeurt, maar hoe kan je nou eenvoudig die modder, vliegen en andere viezigheid van jouw motor verwijderen? Hieronder heeft CleanMyBike.nl een aantal handige en efficiënte tips voor het reinigen van zowel crossmotoren als wegmotoren.

Crossmotor schoonmaken
Schoonmaakmiddel crossmotor
MotorClean en OC1 zijn beide krachtige reinigers voor jouw crossmotor en verwijderen gemakkelijk al het vuil. Beide reinigers tasten de crossmotor niet aan en zorgen ervoor dat de kappen- en stickerset de glans niet verliest. MotorClean is budget technisch een verstandige keuze, omdat je het aanmengt met water. Dit schoonmaakmiddel is krachtig genoeg voor het verwijderen van olie, hardnekkige modder en klei en het schoonmaken van de velgen. Een liter gebruiksklare MotorClean kost minder dan 1 euro. OC1 is net wat krachtiger en makkelijker in gebruik, omdat je het niet hoeft aan te mengen met water. Dit product is dus geschikt voor vuil dat al wat langer op de crossmotor zit. 

Voorspoelen
Een goed begin is het halve werk. Allereerst is het belangrijk om jouw motor vooraf af te spuiten met water, hierdoor wordt het eerste vuil direct al verwijderd. Dit is niet even snel, maar ook zorgvuldig de onderkant en de kleine hoekjes van de crossmotor moeten dan worden meegenomen. Onze tip is wel om voorzichtig om te gaan met de hogedrukreiniger. Het gebruiken van een hogedrukspuit kan onderdelen van jouw crossmotor beschadigen en de kabels kunnen losschieten. Heb je geen keus? Zorg dan dat je met de hogedruk op geruime afstand van het oppervlak blijft.

Sprayen, boenen en afspoelen
Na het voorspoelen spray je jouw crossmotor in. Met onze spuitflessen kun je ongeveer drie keer jouw crossmotor schoonmaken met 1 liter gebruiksklare schoonmaakmiddel. Vervolgens laat je het even intrekken en kun je met een van onze schoonmaakborstels de crossmotor schoonmaken. Vervolgens spoel je jouw crossmotor weer grondig af en kun je beginnen met de nabehandeling. Voor het onderhoud van jouw crossmotor, kun je een kijkje nemen bij onze producten van Rymax.  

Wegmotor schoonmaken
Pekel verwijderen van de motor
Vooral voor de diehards op de weg, die in de winter doorrijden, zal eerst de pekel van de motor moeten worden afgespoeld. En pekel zit letterlijk overal. Gebruik hierbij altijd koud water, warm water met pekel is namelijk een echte no-go. Zout lost op in warm water, waardoor corrosie juist meer de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. Dit zorgt dus uiteindelijk juist voor meer schade aan jouw motor.

Schoonmaakmiddel wegmotor
Iedereen maakt een motor op zijn eigen manier schoon, maar meestal komt het toch neer op een ontvetter. Dasty, afwasmiddel of Dubro, het is allemaal bekend. Vergeet alleen niet dat deze producten gemaakt zijn voor andere doeleinden en daardoor vaak veel zuur bevatten. Op langer termijn zorgt dit juist voor extra corrosie en/of gele vlekken. MotorClean en OC1 zijn speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken voor jouw motor en bevatten geen agressieve zure bestandsdelen. Hierdoor wordt er niks bij de motor aangetast en kan er ook geen schade ontstaan. Wel is het sterk genoeg om de ergste modder of het meest hardnekkige vuil, zoals olie, te verwijderen. Daarnaast zijn Motorclean en OC1 biologisch afbreekbaar.

Boenen maar!
Na het voorspoelen kun je beginnen met het opspuiten van een van onze cleaners. Hiervoor hebben wij een standaard triggerfles, maar ook een handige spuitfles. Aangezien er geen zuur in onze producten zit, moet het altijd even een tijdje inwerken. Daarna kun je met een van onze borstels alle plekken grondig schoonmaken, zodat al het vuil ook goed wordt verwijderd. Tot slot spoel je met veel water jouw motor weer grondig af, neem ook hiervoor even goed de tijd.

Ready to shine
Nadat je jouw hele motor weer hebt schoongespoeld, is het belangrijk om alles weer goed droog te maken. Het beste is om met een compressor eerst het motorische gedeelte (inclusief draaiende onderdelen) droog te spuiten. Daarna kun je met een microvezeldoek de laatste water- en vuilresten van de kuipdelen verwijderen.

Als de hele motor weer droog is, is het tijd om over te gaan op een goede verzorging en jouw motor te beschermen tegen nieuw vuil, vocht en roest. De producten van Rymax zorgen ervoor dat jouw motor het juiste onderhoud krijgen. 

Goedkoop is duurkoop
Ja, moeders had gelijk! Goedkoop is echt duurkoop en in dit geval ook vanuit meerdere invalshoeken. Zoals net al beschreven, zijn standaard ontvetters te agressief voor jouw motor en raden wij dit dan ook af. Dat te hebben gezegd, hebben wij ook nog een simpele rekensom voor je.

Motorclean-motorfiets-reiniger-5L          

Een literfles schoonmaakmiddel bij de Wibra kost ongeveer €2. Zoals je dus kunt zien, zijn de literprijzen van Motorclean al gelijk een stuk lager. Dat betekent dus weer meer geld voor benzine en dus meer ritjes op de motor. Tel uit je winst!

Een krachtige reiniger
Zijn de pakketten van MotorClean teveel voor een enkele schoonmaak? Hiervoor hebben wij een literfles of andere kleinverpakkingen. OC1 heeft een andere sterke samenstelling en hoeft niet te worden vermengd met water. Dit product is ook ideaal voor alle wegmotoren. Wist je trouwens dat je MotorClean ook goed kunt gebruiken voor het schoonmaken jouw mountainbike of racefiets?

OC1 schoonmaakmiddel
OC1 is een stuk krachtiger dan MotorClean door extra bestanddelen. Hiermee krijg je het hardnekkigste vuil van je motor af. Denk bijvoorbeeld aan het kettingvet wat zich op de achterbrug en achterveer ophoopt na een aantal gereden kilometers. De werking is hetzelfde als hierboven beschreven; laat het product inwerken op een nat oppervlak en spuit het geheel af met behulp van een borstel of krachtige straal.

Ben je benieuwd geworden naar onze producten? Of wil je graag een fles uitproberen? Neem dan eens een kijkje op onze webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *