CleanMyBike.nl - MessageBox

Jouw motor schoonmaken en laten glanzen als nooit tevoren?

Het schoonmaken van jouw motor zorgt er niet alleen voor dat hij er weer blinkend bijstaat, maar voorkomt ook onnodige onderhoudskosten en draagt bij aan het behoud van de waarde van de motor. Na een dag toeren of een heerlijk weekend weg is jouw motor waarschijnlijk ook wel weer toe aan een goede poetsbeurt. Maar hoe kan je nou eenvoudig die modder, vliegen en andere viezigheid van jouw motor verwijderen? Hieronder heeft CleanMyBike.nl een aantal handige en efficiënte tips voor het reinigen van zowel crossmotoren als wegmotoren.

motor schoonmaken

Je motor schoonmaken

Voor verschillende motorrijders is een motor schoonmaken een onderdeel van de liefhebberij. De ene rijder rijdt in de winter door en de ander is alleen een mooi-weer rijder. Hoe dan ook, de motorfiets wordt vuil tijdens gebruik. Daarnaast is het altijd leuk om je eigen oogappel te onderhouden en netjes schoon te maken voor de volgende rit. In onderstaande teksten vind je een richtlijn hoe wij de motoren wassen, onderhouden en klaarzetten voor de volgende rit: 

Schoonmaakmiddel wegmotor

Iedereen maakt een motor op zijn eigen manier schoon, maar meestal komt het toch neer op een ontvetter. Dasty, afwasmiddel of Dubro, het is allemaal bekend. Vergeet alleen niet dat deze producten gemaakt zijn voor andere doeleinden en daardoor vaak veel zuur bevatten. Op lange termijn zorgt dit juist voor extra corrosie en/of gele vlekken. De shampoo van CleanMyBike.nl is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken voor jouw motor en bevatten geen agressieve zure bestandsdelen. Hierdoor wordt er niets bij de motor aangetast en kan er ook geen schade ontstaan. Wel is het sterk genoeg om de ergste modder of het meest hardnekkige vuil, zoals olie en teer te verwijderen. Daarnaast zijn al onze schoonmaakmiddelen MotoWash, Motorclean en OC1 biologisch afbreekbaar.

Boenen maar!
Na het voorspoelen kun je beginnen met het opspuiten van MotoWash, een doelgerichte shampoo ontwikkeld voor straat- en allroad motoren. Aangezien er geen zuur in onze producten zit, moet het altijd even een tijdje inwerken. Daarna kun je met de washandschoen alle vuile plekken grondig schoonmaken, zodat al het vuil ook goed wordt verwijderd. Tot slot spoel je met veel water jouw motor weer grondig af, neem ook hiervoor even goed de tijd en maak het geheel droog, in de schaduw, met de MV-droogdoek. Alle producten en gebruiksaanwijzing vind je in de MotoWash Bucketset.

motor schoonmaken met MotoWash

Ready to shine
Nadat je jouw hele motor weer hebt schoongespoeld, is het belangrijk om alles weer goed droog te maken. Het beste is om met een compressor eerst het motorische gedeelte (inclusief draaiende onderdelen) droog te spuiten. Pas op, want spuit niet te dicht op onderdelen, keerringen of pakkingen! Daarna kun je met de speciale MV-droogdoek de laatste water- en vuilresten van de kuipdelen verwijderen. Het voordeel van deze droogdoek is dat het vuil meeneemt in het doek, en niet in de lak/chroom wrijft. 

De MotoWash laat een diepe glanslaag achter, met parelmoer effect. Deze glanslaag zorgt er voor dat vuil minder goed hecht en je motor schoonmaken de volgende keer nóg makkelijker gaat!

Als de hele motor weer droog is, is het tijd om over te gaan op een goede verzorging en jouw motor te beschermen tegen nieuw vuil, vocht en roest. De producten van Rymax zorgen ervoor dat jouw motor het juiste onderhoud krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van gangbare delen met bijvoorbeeld siliconespray, A-40 of het ontvetten van remmen met de krachtige remmenreiniger. Daarnaast is het van belang om de ketting opnieuw in te vetten, dat doe je met de speciale ‘niet-tacky’ Chain Lube On-Road. 

motorfiets schoonmaken

Pekel schoonmaken van de motor

Vooral voor de diehards op de weg, die in de winter doorrijden, zal eerst de pekel van de motor moeten worden afgespoeld. En pekel zit letterlijk overal. Gebruik hierbij altijd koud water, warm water met pekel is namelijk een echte no-go. Zout lost op in warm water, waardoor corrosie juist meer de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. Dit zorgt dus uiteindelijk juist voor meer schade aan jouw motor.

Crossmotor schoonmaken

Schoonmaakmiddel crossmotor
MotorClean en OC1 zijn beide krachtige reinigers voor jouw crossmotor en verwijderen gemakkelijk al het vuil. Beide reinigers tasten de crossmotor niet aan en zorgen ervoor dat de kappen- en stickerset de glans niet verliest. MotorClean is budget technisch een verstandige keuze, omdat je het aanmengt met water. Dit schoonmaakmiddel is krachtig genoeg voor het verwijderen van olie, hardnekkige modder en klei en het schoonmaken van de velgen. Een liter gebruiksklare MotorClean kost minder dan 1 euro. OC1 is net wat krachtiger en makkelijker in gebruik, omdat je het niet hoeft aan te mengen met water. Dit product is dus geschikt voor vuil dat al wat langer op de crossmotor zit. 

Meer over off-roads reinigen

Voorspoelen
Een goed begin is het halve werk. Allereerst is het belangrijk om jouw motor vooraf af te spuiten met water, hierdoor wordt het eerste vuil direct al verwijderd. Dit is niet even snel, maar ook zorgvuldig de onderkant en de kleine hoekjes van de crossmotor moeten dan worden meegenomen. Onze tip is wel om voorzichtig om te gaan met de hogedrukreiniger. Het gebruiken van een hogedrukspuit kan onderdelen van jouw crossmotor beschadigen en de kabels kunnen losschieten. Heb je geen keus? Zorg dan dat je met de hogedruk op geruime afstand van het oppervlak blijft.

Sprayen, boenen en afspoelen

Na het voorspoelen spray je jouw crossmotor in. Met onze spuitflessen kun je ongeveer drie keer jouw crossmotor schoonmaken met 1 liter gebruiksklare schoonmaakmiddel. Vervolgens laat je het even intrekken en kun je met een van onze schoonmaakborstels de crossmotor schoonmaken. Vervolgens spoel je jouw crossmotor weer grondig af en kun je beginnen met de nabehandeling. Voor het onderhoud van jouw crossmotor, kun je een kijkje nemen bij onze producten van Rymax

motor schoonmaken

CleanMyBike.nl
176 beoordelingen
onafhankelijk geverifieerd
waardering 4.55 / 5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.