Hoe wij onze fiets winterklaar maken
Berichten

Fiets winterklaar?

Hoe wij onze mountainbike klaar zetten voor de winter?

Wanneer het blad van de bomen valt en er modderige en natte routes ontstaan stap je van je racefiets af. Om je conditie op peil te houden en lekker met bikes bezig te zijn wil je er toch op uit! Het mountainbikeseizoen begint in de herfst en het najaar vaak met toertochten. Of je nu fietst met een cyclocrosser of mountainbike, je moet er wel voor zorgen dat de boel gesmeerd blijft lopen!

Hier lees je hoe wij onze fiets klaar hebben gezet voor het najaar en de komende winter.Fietsen in het najaar

Fiets schoonmaken

Voordat je je fiets klaar kunt zetten voor de ritten in het najaar, zul je eerst een schone bike moeten hebben. Hiervoor gebruiken wij een mobiele hogedrukreiniger in combinatie met MountainbikeClean. Op onderstaande afbeelding zie je de Aqua2Go. Een perfecte hogedrukreiniger voor je fiets omdat de waterstraal niet té hard is en je het ook nog eens kunt gebruiken op locatie. Meer info en verdere voordelen lees je op de productpagina van Aqua2Go.

Naast de Aqua2Go gebruiken we MountainbikeClean om de mountainbike te reinigen. De ontvetter moet een goede toegang kunnen krijgen tot het materiaal. Dat bereiken we door de mountainbike eerst grondig nat te spuiten en alle grote stukken vuil weg te spuiten. Mocht de fiets erg onder de modder zitten dan vegen we dit er eerst af met een kleine borstel. Hiermee kom je ook op moeilijk bereikbare plekken.
MountainbikeClean heeft, net als MotorClean, geen zure bestanddelen. Dat maakt deze reiniger een fiets-vriendelijk product. Nadat je de cleaner hebt verdeeld over de fiets, moet je even wachten. Dan doet het product zijn werk om alle vuile delen organisch te reinigen. Spuit na een paar minuten de fiets weer grondig af zodat al het vuil en MountainbikeClean verdwenen zijn.
Schoonmaken van je mountainbike voor het najaar en winter periode

Je fiets droog en de ketting schoonmaken

Na het gebruik van water en een ontvetter om de fiets schoon te maken, moet je zorgen dat de mountainbike droog wordt gestald. De fiets hoeft niet alleen droog te zijn voor het stallen. Ook voor de verdere werkzaamheden dient de mountainbike droog te zijn om de producten hun werking te laten doen! CleanMyBike.nl gebruikt hiervoor badstoffen poetsdoeken en mogelijk een compressor met luchtspuit. Deze poetsdoeken nemen vuil en vocht op en zijn daarna ideaal om verdere werkzaamheden uit te voeren.

Na het drogen is het tijd voor het smeren en invetten van de complete mountainbike. We houden het hier alleen bij de buitenkant van de fiets, het "primaire gedeelte". Dat wil zeggen dat we ons niet bezig houden met het schoonmaken, smeren en invetten van bijvoorbeeld lagers. Wél maken wij de remmen en aandrijving goed schoon!

Het schoonmaken en ontvetten van de ketting en cassette doen we met Motul C1 Chain Clean, een poetslap en de kleine fietskettingborstel. Allereerst wordt het overige grove vuil, dat zich in het vet heeft gemengd, van de ketting geschraapt door de staalborstel. Hierdoor krijgt de ontvetter beter toegang tot de vochtige en vuile ketting.
Met de spuitbus haal je al het gebruikte vet tussen de schakels vandaan. Daarnaast spoel je ook het aanwezige zand de ketting uit en onttrek je het nog aanwezige vocht (van het afspuiten) tussen de schakels, tandwielen, derailleur en kabeltjes. Mocht je de beschikking hebben over een compressor en luchtspuit, gebruik deze dan ook! Dit maakt het werk nóg efficiënter en makkelijker!

Spuit de ketting in met de kettingreiniger. Laat de ketting aan de onderkant door een poetsdoek glijden. Houd de doek stevig dichtgedrukt en draai de crank met je rechterhand. Doe dit een aantal keer en beweeg de doek ook nog eens heen- en weer!Schoonmaken van je aandrijflijn van de mountainbike

De ketting invetten

Een belangrijk onderdeel van je fiets is de ketting. De aandrijving zorgt ervoor dat jij de top van de bult bereikt en de krachten vanuit je lichaam overbrengt naar je wielen. Dit geheel moet natuurlijk gesmeerd verlopen!

Niet is irritanter tijdens het fietsen dan een piepende, krakende, knarsende en haperende ketting, tandwielen en derailleur. Dit voorkomen wij door, naast het goed schoonmaken, de ketting goed en volledig in te vetten. Dat gebeurt met Squirt Chain Lube. Deze wax is de perfecte uitvinding op gebied van smering voor fietskettingen!

Dit ketting vet mengt zicht tussen de schakels. Daarom brengen wij het op beide zijden van de ketting aan. Dat betekend dat de boven- en onderkant van de ketting ingesmeerd worden. (Zie onderstaande afbeelding)
Extra vet is in dit geval beter, omdat het vuil wat nog achter is gebleven na het schoonmaken, door de wax naar buiten gedrukt wordt. Ook pakt het vet geen nieuw zand of stof aan!
Mocht je de Squirt kettingvet op je racefiets toepassen, dan adviseren wij om het overtollige vet wél weg te halen. Dit in verband met opspatten en de geringe besmetting van je ketting op de weg.

Schudden voor gebruik! Houd het flesje op de kop en draai de cranks rustig. Laat de wax over iedere schakel lopen en geef het vijf minuten om zich in de ketting te mengen. Veeg het spattende of lekkende vet weg van je wiel, vloer en het frame en je bent bijna klaar om te vertrekken!

Dit spul gebruiken we ook vóór we beginnen aan een rit. Zelfs als de ketting nog een beetje vuil is en deze niet schoongemaakt is/wordt.

fiets ketting invetten voor de winter of het najaar herfst

De remmen ontvetten

Niet alleen de aandrijving van je mountainbike verdient aandacht. Ook de remmen ben je nodig! Na het afspuiten stroomt er water, met vet en vuil, langs je schrijf en je remblokken. Vet op je remdelen zorgt ervoor dat je een sponzig gevoel tijdens het remmen hebt en niet de maximale remkracht kunt benutten. Om de onderdelen van je remmen te beschermen tegen roest en vet, gebruiken wij Motul P1 Brake Clean. Deze ontvetter spoelt tussen alle onderdelen het vocht en vuil weg. In combinatie met de poetsdoek vegen we de schijf en onderdelen schoon.

Wil je weten waarmee wij tijdens het fietsen onze remmen schoon houden? Check dit!

remmen van je fiets ontvetten en droog maken

Je fiets beschermen en laten glimmen

En dan nu de laatste stap in het klaarzetten van de fiets voor het najaar, de herfst en winter! Deze stap zorgt ervoor dat je de volgende keer eenvoudiger je fiets reinigen kunt. Nadat alles schoon en vetvrij is en het geheel soepel draait, brengen we een beschermend laagje aan. Dit laagje bestaat uit de vorm van BikeShine.
BikeShine is een glansmiddel. Ook bij deze matte uitvoering van de KTM Ultra Flite 29" komt de fiets weer blinkend uit de verf.
Naast het frame worden ook de banden, velgen en andere draaiende delen ingespoten. In combinatie met een schone poetslap wordt de vloeistof over het oppervlak uitgesmeerd. Het glanzende effect is meteen zichtbaar!

BikeShine maakt je fiets meer vuil- en waterafstotend en kleeft niet. Hierdoor pakt het geen zand en stof aan, wat bijvoorbeeld bij silliconenspray wél het geval is.

Pas op! Gebruik deze spray niet op het loopvlak van je banden. Hierdoor verlaag je de grip die je banden hebben met de ondergrond waardoor een uitglijder gauw gemaakt is. Ook moet je dit product (vanzelfsprekend) niet over je remschijven/blokken/klauwen spuiten. Ook handvatten, remhendels of je zadel is niet bepaald handig. Mocht dit wel gebeuren, gebruik dan de voorgenoemde producten (Chain- en BrakeClean) om bepaalde onderdelen te ontvetten.

Klaar om te fietsen!

Deze KTM is een jaar oud en heeft op dit moment 1300 kilometer achter de rug. Na deze schoonmaakbeurt ziet hij er als nieuw uit en kan deze er weer een jaar tegenaan. Je vindt alle producten in de webwinkel van CleanMyBike.nl. Mocht je nog vragen of suggesties hebben? Dan kun je ze hieronder stellen, of neem even contact met ons op!

CleanMyBike maakt je fiets winter en herfst klaar CleanMyBike maakt je fiets winter en herfst ready

Een complete set schoonmaakspullen stel je zelf samen in de webshop.

Onderstaand vind je de schoonmaakpakketten. Hiermee kun je direct beginnen aan het herfst- of winterklaar maken van je fiets:

https://www.cleanmybike.nl/product/najaarspakket-zondera2g/

https://www.cleanmybike.nl/product/najaarspakket/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.