Ketting smeren met WD40?

Een fiets ketting smeren WD40 is niet verstandig! De vette eigenschappen van dit product hebben nadelige effecten op jouw fietsketting. Lees hier waarom:

Fietsen over de weg of door het bos is erg leuk en uitdagend wanneer er grote afstanden afgelegd of uitdagende trails bezocht worden. Jijzelf hebt veel te lijden wanneer je tot het uiterste gaat, maar wat te denken van de ketting, tandwielen en derailleur?

Tijdens deze activiteiten vindt er slijtage van de tandwielen en ketting plaats. Dat wil je als fiets-liefhebber beperken door goed te zorgen voor jouw bike. Vaak wordt er gedacht “hoe vetter, hoe better”. In dit geval dus niet! Vet op je ketting is prima om het geheel draaiende te houden, vaak zonder piepen en kraken. Een nadeel van vet is dat het zand, vuil en andere kleine vervuiling “aanpakt”.

Hoe maak ik mijn fiets schoon?

Een zwarte ketting?

Een ketting slijt, ook bij het gebruik van het beste smeermiddel voor je fietsketting. Doordat de ketting slijt zal je na verloop van tijd de ketting schoon moeten maken, omdat deze zwart is of omdat er veel piepen en kraken optreedt tijdens het trappen. Een zwarte ketting ontstaat dus door de metalen deeltjes van de schakels en tandwielen die er af slijten en zich met de olie mengen. De ketting en puntjes van de tandwielen zullen dus nóg harder slijten wanneer de ketting niet/nauwelijks schoongemaakt en onderhouden wordt. 

Een fiets of mountainbikeketting smeren met WD40?

Dat doe je niet door een ketting extreem vet te maken! Simpelweg omdat een vet middel ‘te plakkerig is’ en daardoor extra vervuiling aanpakt. Vervuiling zoals zandkorrels zijn funest voor jouw fietsketting. Hierdoor slijt het geheel harder en maakt de aandrijflijn meer geluid. Daarnaast neemt het de ‘normale’ slijtage van de ketting mee in het draaiende geheel. Maar als WD40 of ander vet, olie of smeermiddel niet goed is, wat dan wel?

Een fietsketting smeer je met ketting wax, Cyclon Wax Lube is een droog smeermiddel op basis van paraffine en P.T.F.E. Heeft een vuilafstotende werking en blijft lang door smeren. 

Een speciaal ontwikkelde kettingwax die uitermate geschikt is om de ketting van je mountainbike, fiets, e-bike of andere racer te smeren. Deze kettingwax is gebaseerd op parafine, een soort van kaarsvet. Het is een product uit aardolie die lichtelijk uithard zo rond kamertemperatuur. Hierdoor verkrijg je een waxwerking, het dunne vet wringt zich tussen de schakels, wordt harder en zet een klein beetje uit. Hierdoor drukt de vloeistof die harder wordt vuil naar buiten. Het heeft dus ook nog eens een lichtelijk reinigende werking. Doordat het middel opdroogt zal het middel beter tussen de schakels blijven plakken, dit verhoogt de smering van het geheel.

Ook bevat dit product P.T.F.E, om een lang verhaal kort te houden wil dit zeggen dat hiermee de wrijving van de ketting laag gehouden wordt. In combinatie met het vet heb je een ideale combinatie gevonden om de ketting van je mountainbike te smeren en te beschermen tegen zand, modder en stof.

Check dit product hier en bestel je gewenste formaat in combinatie met onze mountainbike en kettingreinigers!

MOUNTAINBIKE-SCHOONMAKEN

Op de hoogte blijven van de schoonmaaktips?

Volg ons op instagram!